همه ي ساختمان ها در دوبي- بزرگ ترين شهر امارات، بايد تا سال 2030 روي پشت بام از پنل هاي خورشيدي استفاده كنند. اين الزام بخشي از استراتژي مهم استفاده از انرژي پاك تا سال 2050 است. شيخ محمد بن راشد نخست وزير امارات و حاكم دبي كه از وي به عنوان معمار دبي نوين ياد مي شود، با اعلام اين مطلب گفته است (امارات را به مركز جهاني انرژي سبز در جهان تبديل خواهيم كرد). او كه ساخت برج خليفه بلندترين برج جهان را در كارنامه خود دارد افزود: (هرگونه سرمايه گذاري در توسعه منابع انرژي هاي پاك سرمايه گذاري در محافظت از محيط زيست براي نسل هاي آينده است و با اين استراتژي كه تدوين كرده ايم شكل انرژي در سه دهه آينده تغيير خواهد كرد. در نظر داريم دبي تا سال 2050 كم ترين مقدار كربن را به خود ببيند).
در همين زمينه سازمان آب و برق ابوظبي در حال ساخت يك نيروگاه 350 مگاواتي خورشيدي است كه تا ميانه ي سال 2016 به بهره برداري مي رسد.
تا سال 2050 به ميزان 75 % انرژي امارات از منابع تجديدپذير تامين خواهد شد
طبق برنامه تامين انرژي از منابع تجديدپذير قرار است تا سال 2020، %7 تا سال 2030، 25 % و تا سال 2050 به ميزان %75 از انرژي مورد نياز امارات از منابع تجديدپذير تامين شود. پيش از اين براي سال 2030 رقم 15 % هدف گذاري شده بود. انرژي تجديدپذير به انواعي از انرژي مي گويند كه منبع توليد آن برخلاف انرژي هاي تجديدناپذير (فسيلي)، اين قابليت را دارد كه توسط طبيعت در يك بازه زماني كوتاه دوباره به وجود آيد يا به عبارتي تجديد شود. انرژي خورشيد، انرژي باد و انرژي آب از اين گونه انرژي هستند. در فاز ديگري از اين برنامه، امارات تا سال 2030 پارك خورشيدي 5000 مگاواتي براي تامين برق اين كشور ايجاد خواهد كرد. اكنون امارات نه تنها صادركننده نفت است كه مي تواند به همسايگان خود برق حاصل از انرژي خورشيدي و باد را هم صادر كند. ادامه ي اين روند، امارات را به يك الگوي جهاني توليد انرژي تجديد شونده تبديل خواهد كرد. اين در حالي است كه در شمال خليج فارس يعني ايران منابع انرژي هاي تجديد شونده فراوا نتر از كشورهاي جنوبي است.
وضعيت بقيه كشورها چگونه است؟
امارات در هدف گذاري براي استفاده از انرژي هاي پاك تنها نيست. چندين كشور ديگري نيز روي اين موضوع برنامه ريزي كرده اند. به تازگي عربستان با اختصاص بودجه هنگفت صد ميليارد دلاري برنامه استفاده از انرژ ي خورشيدي را در يك دوره هشت ساله آغاز كرده است. اين كشور در نظر دارد تا سال 2032 يك سوم برق موردنياز را با پنل هاي خورشيدي و دو سوم ديگر را از انرژي هاي تجديدپذير مثل باد، چاه گرمايي و نيروگاه اتمي تامين كند. دولت مراكش مي خواهد تا سال 2020 بزرگ ترين توليدكننده ي انرژي خورشيدي شمال آفريقا خواهدشد.
نخستين گام در اين راستا با گشايش نيروگاه توليد انرژي خورشيدي (نور) با ظرفيت 160 مگاوات برداشته شده است.قرار است كه اين نيروگاه مصرف برق دستكم 350 هزار نفر را تامين كند. در كنار اين نيروگاه سه نيروگاه ديگر نيز ايجاد مي شود و بزرگ ترين پارك توليد انرژي خورشيدي با ظرفيت 580 مگاوات در حاشيه صحراي مغرب به وجود خواهد آمد. پروژه نور با هزينه دو ميليارد و دويست ميليون يورو ، با كمك مالي و فني اتحاديه اروپا اجرا خواهد شد و قرار است تا سال 2020 ظرفيت مجموعه اين نيروگاه ها به 2000 مگاوات برسد.
كمربند طلايي خورشيد در جهان
استفاده از انرژي هاي تجديدپذير در ايران
توليد انرژي در ايران به طور مرسوم با استفاده از سوخت هاي فسيلي ارزان انجام م يشود و انرژي هاي نو و تجديدپذير از رشد و توسعه ي قابل دفاعي برخوردار نيستند. استفاده از مجموعه ي انرژي تجديدپذير در ايران هنوز كم تر از يك درصد از كل مصرف انرژي در كشور است. مطابق برنامه پنجم توسعه، استفاده از انرژي تجديدپذير بايد تا مارس 2015 به 1,5 درصد افزايش پيدا مي كرد.
منبع : پايپ كالا
نشريه مجري شماره 38